2012. szeptember 17., hétfő

Ojcowski Park Narodowy (Ojców-i Nemzeti Park), SzG3


Most ismerkedjünk meg az egyik kisebb nemzeti parkkal Lengyelországban: ez az Ojców-i Nemzeti Park. 
Akinek régebbi autóstérképe van (mint nekünk) azzal a ténnyel fog szembesülni, hogy a korábban használt utakon nem tud bejutni a nemzeti parkba, ugyanis azokat lezárták (nagyon helyesen). Itt most nem árulom el, hogy hogyan lehet a központba, ill a Pieskowa Skala-i kastélyhoz eljutni, más is szenvedjen meg egy kicsit. 
Itt is meg kell állapítani, hogy a gagyinak, bazárnak nyoma sincs, mindent rendezett körülmények közé szorítottak. Az természetesen meg van oldva, hogy a lengyel polgár jól lakjon (elszórva nagyon szép és változatos éttermek találhatóak itt, valamint több büfé is van, finom faszénen sült kolbásszal és pisztránggal. Valamint nem üvölt a lakodalmas rock sem!).
A legcélszerűbb a nagy központi parkolónál leparkolni (parkolási díj) és onnan gyalog elindulni. Ebben az esetben célszerű délnek fordulni, mivel észak felé autóval is el lehet menni (a kastélyig). A képeken is látszik, hogy ez a rész parkszerűen van kialakítva, szép utakkal, hidakkal a patakok felett, kitűnő rálátással a nemzeti park védjegyének számító Ojców-i várra. Mi a fekete jelzésen feldöngettünk a Jaskinia Łokietka nevű barlangig, majd egy másik úton lementünk a Krakkói kapu nevű szikla alakzathoz. Itt tovább lehet menni dél felé, de mi visszakanyarodtunk északnak és végigsétáltunk a völgyön. Mindenfelé hatalmas mészkőszirtek, majd jobbra a Sötét barlang pénztára látható (aki ezt akarja megnézni, annak jó magasra kell mennie, szerintem a jelzett 15 perces szintidő csak nehezen tartható). Útközben több étterem is található, tehát éhen nem lehet halni (meg szomjan sem). Az egész nemzeti park egy kissé hasonlít az Aggteleki karsztra (az is mészköves terület), csak egy kicsit kisebb, az egész egy mély völgy a felette lévő erdőségekkel (meg kolostorokkal, várakkal, barlangokkal). tehát egy egész napos programot gond nélkül össze lehet állítani erre a helyre alapozva.


Vissza a főoldalra (katalógus)

  az Ojców-i vár
  az Ojców-i vár
 az Ojców-i vár
 parkos terület a parkoló mellett
a fő sétaút
a Lokietka barlang
 lejárat a Krakkói kapuhoz
a Krakkói kapu
 a Sötét barlang pénztára
 a Sötét barlang bejárata
szép szikla alakzat a völgyben
 büfé a völgyben (faszénparázson sült kolbásszal és pisztránggal)
 étterem a völgyben
 szálloda a parkoló mellett
az egyik turistaház étteremmel

Összefoglalóbb jellegű beszámolók Lengyelországról:

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése