2012. szeptember 11., kedd

Krakkó, a Posztócsarnok, SzG3


A múlt hetet (2012 aug. eleje) Krakkóban és környékén töltöttük a nejemmel és végre jó időnk volt majdnem végig. Krakkót alaposan szét kell darabolni, mert szinte minden épülete (a belvárosban) műemlék, amiről litániákat lehetne írni. Mondjuk ezt azért el szeretném kerülni, de a fontosabb helyeket, épületeket külön-külön fogom ismertetni (meg a sok kép miatt kezelhetetlen lenne).
Amivel most fogok foglalkozni, az Krakkó kellős közepe. Itt található a Rynek Główny, a Főtér, amely szerintem Európa egyik legszebb tere. Tipikusan lengyel a négyszögletes alakjával, ennek a közepén található a Posztócsarnok (Sukiennice). 
A Posztócsarnok tulajdonképpen egy reneszánsz vásárcsarnok, melyet pompásan felújítottak. Krakkó régebben hatalmas piaci potenciállal bírt, itt kereskedtek a sóval, az ólommal, a textíliákkal. A város fénykora az 1800-as évekre leáldozott a sok háború és egyéb okok miatt, így a Posztócsarnok első felújítása már az 1870-es években felmerült. Már ekkor a város egyik ékköve lett. azóta természetesen már többször felújították, jelenleg igen kiváló állapotban van. Híres látogatók is megtekintették, többek között: Károly herceg, Akihito császár. Első látásra kétszintes, de a földszint alatt található egy kis ultramodern vásárcsarnok, a földszinten a két oldalon elsősorban bazársor van, itt a turistáknak szánt cuccokat árulják. Az emeleten (többek között) a Nemzeti Múzeum tárlata látható. de van itt fent kávézó is.
Az első este sikerült este is megtekinteni a belvárost, így a Posztócsarnokot is és tudtam sok szép éjszakai képet is készíteni.
Remélem a beszámolókkal és a képekkel többeket arra késztettek, hogy meglátogassák Krakkót, érdemes!

Krakkó belvárosának fotóalbumITT látható!

Vissza a főoldalra (katalógus)

 a Posztócsarnok 
 a Posztócsarnok 
 a Posztócsarnok 
 a Posztócsarnok 
 a Posztócsarnok 
 a Posztócsarnok 
a Posztócsarnok 

Összefoglalóbb jellegű beszámolók Lengyelországról:

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése