2012. szeptember 11., kedd

Krakkó főtere (Rynek Główny w Krakowie), SzG3


Akkor most térjünk vissza Krakkóba, annak is a főterére. A Posztócsarnokot már megnéztük, most a tér egyéb nevezetességeivel fogok foglalkozni. 
Az eredete a XIII. századig nyúlik vissza, akkor Európa legnagyobb fővárosi tere volt (Ekkor ugyanis Krakkó volt a Lengyel Királyság fővárosa). 200x200 m-es területe azért alakult ki, mivel a király helyet kívánt biztosítani a főváros kereskedői számára, lehetőleg a város központjában. A hely meg egyébként sincs messze a királyi vártól, az is kb 700-800 m-re van a főtértől, gondolom onnan is ide jártak vásárolni. 
Célszerű a Visztula túlsó partján parkolni, mivel ott ingyenes és csak kb. 500-800 m-en növeli meg a sétálási mennyiséget (egy irányban), ha meg az egész napot rászántuk a belvárosra, akkor ez nem sokat számít (pénzben igen, valamint nem kell néhány óránként a parkoló automatához visszamenni). 
A tér központjában a Poszótcsarnok áll, de ezzel már foglalkoztunk. A téren még az alábbiak találhatóak: a Mária templom, a Szent Adalbert templom és a volt városháza tornya.
A Mária templom: a XIV. században épült, nagyon szép a belső berendezése, különösen a szárnyas oltára. A tornya azért felemás, mert két testvér építette egymással versengve építették és valami rossz vége lett a dolognak, de erre vonatkozóan nem találtam semmit az interneten. Az egyik tornyából óránként felhangzik az 1241-es tatár támadást idéző harsonaszó, amikor a jelt kívánni adó őrt lenyilazták, ezért a harsonaszó megnyaklik és elhallgat, mint akit tényleg eltaláltak.
A szent Adalbert templom: a lengyel román-kori építészet egyik legszebb emléke.
A Városháza torony: a XIII. sz-i városházát a torony mellől elbontották, csak az maradt meg, ill. a ház alatti pincerendszer, ahol meg lehet nézni a volt kínzókamrákat ("jó program"!).
Nappal is nagy élet van a téren, de a legjobb időszak az este, vagy az éjszaka. A téren körben vendéglők vannak, tele vendégekkel. Ami érdekes: nem bömböl a lakodalmas rock, senki nem akarja a másikat lenyomni több ezer wattal, csend és nyugalom van. Az emberek kényelmesen sétálgatnak a téren, beszélgetnek, esetleg beülnek enni-inni valamit, mondhatni mennyi béke uralkodik a téren. Napközben, de este is konflisok haladnak mindenfelé, viszik a turistákat városnézésre (ezen kívül még lehet elektromos kisbuszokon is menni, azok messzebbre is elviszik az embert).
Az egész tér úgy működik, ahogy szerintem nálunk is kellene. Az egyik nap éjjel 12-kor mentünk vissza a szállodába (szerettem volna sok szép éjszakai képet csinálni - sikerült is), egyszerűen jó volt ott lenni, teljes biztonságban éreztük magunkat. egyetlen részeg, ordibáló embert nem láttunk, még rendőrt sem (máshol voltak, de arra majd ott kitérek). Mégis a legteljesebb nyugalom volt!
Ez tényleg az a hely, amiről órákat lehet beszélni, de igazából látni kell (de nagyon)!
Ráadásul eddig ahányszor itt voltunk, mindig rossz idő volt, most pedig 4 napig hét-ágra sütött a nap, reggel 14-15 fok, nappal 19-20 fok volt. Abszolút a legjobb idő városnézésre!


Krakkó Főtere

Krakkó belvárosának fotóalbumITT látható!

Vissza a főoldalra (katalógus)

a Mária templom tornya 
 a Mária templom éjszaka
 a szent Adalbert templom
 a szent Adalbert templom
 a Posztócsarnok és az öreg Városháza tornya
 a Posztócsarnok és az öreg Városháza tornya
 a Posztócsarnok
a Főtér nappal
a Főtér éjjel
 szökőkút a téren
 itt is van egy Hard Rock Cafe
 a Mária templom
a Mária templom

Összefoglalóbb jellegű beszámolók Lengyelországról:

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése