2012. szeptember 10., hétfő

Krakkó, Collegium Maius Uniwersytetu Jagiellońskiego, SzG3


Ezt a helyet ugyanúgy kerülgettük eddig, mint Szlovákiában Vlkolinecet. Soha nem volt rá idő valamiért, ezzel kapcsolatban most már kijelenthetem, nagy kár volt érte. Ha valamit ki kellene emelnem az idei utamból, az Ojców-i Pieskowej Skála-i kastély mellett a Collegium Maius voltak a legszebb látnivalók!
A Collegium Maiust igen könnyű megtalálni, akár a Főtér felől, akár a belváros más része felől jövünk. Az épület a Szent Anna és a Jagelló utcák sarkán található. Első látásra nem tűnik olyan nagy számnak, maga az épület külseje eléggé jellegtelen és a keskeny utcák miatt eléggé nehezen fényképezhető. Na de ha betérünk az udvarba, akkor már azt mondhatjuk, hogy ez egy csoda. Tökéletesen restaurálták az épületet, olyan mintha frissen készült volna. 
Néhány szó a történelméről:
Alapítása visszanyúlik az 1400-as évekre, amikor Wladyslaw Jagelló király megvásárolta és az egyetemnek adományozta (jó régi!). Miután az épület nem túl nagy, elég hamar kinőtte az egyetem, azóta több tucat épületbe költöztek be Lengyelország szerte. Ez az épület megmaradt a professzorok szálláshelyének, itt volt megtalálható ez egyetem könyvtára, a "pénzügyminiszteri" irodák, a rektori nagyterem, stb. Jelenlegi neogótikus kialakítását a XIX. sz-ban kapta meg.
A kiállítást bemutató vezető úgy jellemezte az egyetemet, hogy két fontos hallgatója volt az egyetemnek: Kopernikusz és II. János Pál pápa. Belépve a kiállítás területére megdöbbentő annak gazdagsága, a kiállítás minősége, pedig alapvetően nem egy nagy területű kiállítás. Megtekinthető a már említett könyvtár, a professzorok ebédlője (párját rikító fafaragásos berendezéssel - de olyan sötét volt, hogy fényképezni nem tudtam, érdekes, hogy a videó viszont eléggé élvezhető). A vezető tájékoztatott arról, hogy az egyetemnek kötelessége volt a vagyonát, gyűjteményeit gyarapítani, mit ne mondjak, sikerrel tette. A csillagászati műszereken túl még Neil Armstrong eredetei aláírásával ellátott fénykép és egy kis holdkőzet is látható. A vezetés fénypontja a Díszterem, amelyet bármely angol elit egyetemen is el lehetne képzelni. 
A kiállítás megtekintése után egy szép átjárón át lehet menni a szomszédos professzorok kertjébe ahonnan a Collegium Maius külsejét is meg lehet nézni. A kertben néhány modern műszer van elhelyezve, melyekkel a fizika törvényeit lehet a gyakorlatban megismerni, ill. mérik az űrből érkező háttérsugárzás mértékét.
Ha valamit, akkor ezt nem szabad kihagyni, ha valaki Krakkóban van!
Egy fontos figyelmeztetés: csak du. fél 2-ig van nyitva!



A beszámoló fotóalbuma ITT látható.

Vissza a főoldalra (katalógus)

 az udvar
 az udvar
az udvar 
 az udvar
az udvar 
 az udvar árkádsora
 a könyvtár
 a akönyvtár
 csillagászati bemutató eszköz
 azért "némi" kincs is akad itt
 földgömb
 Neil Armstrong (Apollo 11) aláírása
 a díszterem
 a díszterem
 a díszterem
 a díszterem mennyezete
 átjáró a Professzorok kertjébe
 a Collegium Maius a Professzorok kertje felől
 a Collegium Maius
a Professzorok kertjében
a Collegium Maius az utca felől


Összefoglalóbb jellegű beszámolók Lengyelországról:

Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Köszönöm!

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése